Operators

Το σύστημα επιλογής των operators είναι σχετικά περίπλοκο, αλλά αν δεν ενδιαφέρεστε να διαβάσετε τις λεπτομέρειες, αρκεί να έχετε στο νου σας τις ακόλουθες δύο προτάσεις:

(i) Αν μπείτε σε κάποιο chatroom και δίπλα από το username σας έχετε το εικονίδιο "@", σημαίνει ότι το site σάς έχει επιλέξει για operator. 

(ii) Καθήκον σας ως operator είναι να αποβάλετε από το chatroom (εντολή ban) όποιον χρήστη παραβαίνει τους κανόνες λειτουργίας.

Για εσάς που ενδιαφέρεστε για τις λεπτομέρειες λειτουργίας του συστήματος επιλογής των operators του site, παρακαλούμε διαβάστε προσεκτικά τα ακόλουθα:

1. Οι operators ορίζονται αυτόματα από το σύστημα με τρόπο αξιοκρατικό και δημοκρατικό έτσι όπως παρουσιάζεται στις επόμενες προτάσεις. 

2. Για λόγους αποφυγής προβλημάτων, δεν μπορεί κάποιος χρήστης από το ίδιο PC να μπαίνει στο ίδιο chat με περισσότερα από ένα usernames.

3. Όλοι οι operators έχουν δικαίωμα να κάνουν μέχρι 25 bans την ημέρα. Μετά από αυτό, χάνουν το @ για όλη τη διάρκεια της ημέρας.

4. Δεν υπάρχουν kicks. Ούτε bans διαφόρων χρόνων. Υπάρχουν μόνο 20λεπτα bans

5. Ένας χρήστης που έχει λιγότερους από 600 πόντους στο προφίλ του, δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να γίνει operator.

6. Οι λίστες των μελών του κάθε chat εμφανίζονται αλφαβητικά, χωρίς να είναι οι operators πάνω-πάνω. Στις λίστες αυτές, δίπλα και αριστερά σε κάθε username που είναι operator, εμφανίζεται το εικονίδιο @ που δηλώνει την ιδιότητα του operator.

7. Οι operators επιλέγονται ιεραρχικά με βάση τον αλγόριθμο:

x = 0,2p + 0,4v + 0,4a
Τα x, p, v, a παίρνουν τιμές από 0 έως 10.
x: Συνολική βαθμολογία operator.
p: Πόντοι χρήστη. Προκύπτει από τη σχέση: 
min(πόντοι χρήστη, 2500)/2500 * 10
v: Ενεργός χρόνος χρήστη στο chat. Προκύπτει από τη σχέση:
min(Ενεργός χρόνος χρήστη την τελ. εβδομ. σε λεπτά, 300)/300 * 10
Προσοχή: Ο ενεργός χρόνος δεν μετράει αν ο χρήστης βρίσκεται απλώς σε κάποιο chat. Θα πρέπει να συμμετέχει σε αυτό γράφοντας public.
a: Μέσος όρος αξιολόγησης χρήστη.
Προκύπτει σαν μέσος όρος των αξιολογήσεων των άλλων χρηστών του chat. (Λεπτομέρειες για τη διαδικασία αξιολόγησης, ακολουθούν στην πρόταση 10).

8. Operators είναι το 50% του chatroom, εκτός κι αν είναι λιγότερα τα μέλη που έχουν τον ικανό αριθμό των 600 πόντων και έχουν κάνει λιγότερα από 25 bans. Σε αυτή την περίπτωση θα είναι operators ο μέγιστος δυνατός αριθμός μελών.

9. Για να ενεργοποιηθεί η εντολή ban απαιτείται η αποστολή της από το 10% των operator (αλλά όχι περισσότεροι από 4 χρήστες) σε διάστημα 1,5 λεπτού. 

Ένα ban ενεργοποιείται αν αποσταλεί ο απαιτούμενος αριθμός εντολών ban σε οποιοδήποτε χρονικό παράθυρο 1,5 λεπτού. Με άλλα λόγια, για να είναι έγκυρο ένα ban προς κάποιον χρήστη θα πρέπει το 10% των operators (ή 4 operators) να στείλουν εντολή ban σε διάρκεια 90 δευτερολέπτων.

10. Μετά την επιτυχή αποστολή ban, μέσα στο chatroom εμφανίζεται το ακόλουθο μήνυμα:

Ο χρήστης username έγινε ban από τους operators username1, username2, username3, username4. (Συμφωνώ / Διαφωνώ)

Τα "συμφωνώ", "διαφωνώ" είναι links που μπορούν οι χρήστες του chat να πατήσουν. Το "συμφωνώ" δίνει θετική ψήφο 10 σε όλους τους χρήστες που έκαναν το ban, το "διαφωνώ" δίνει 0.

Ολοι οι χρήστες ξεκινάνε με μέσο όρο 5 και 3 "αρχικές" ψήφους.

11. Κανένας ίδιος συνδυασμός operators δεν μπορεί να κάνει περισσότερα από ένα ban σε διάρκεια μίας ώρας.

Αυτό ισχύει μόνο για τους συνδυασμούς (2 opers και πάνω). Αν μόνο ενας oper είναι αρκετός για να γίνει το ban (δηλαδή ο συνολικός αριθμός opers είναι μικρότερος των 15) τότε μπορεί να κάνει όσα θέλει (φυσικά υπάρχει το όριο των 10/χρήστη).

Οταν πάνω από ένας oper χρειάζεται για να ενεργοποιηθεί η εντολή ban ισχύει το εξής: Αν δοθεί η εντολή από τον ικανό αριθμό των x operators για μία εντολή ban, αλλά οι x operators έχουν αποστείλει από κοινού και άλλη εντολή ban εντός της τελευταίας μίας ώρας, τότε δεν υπολογίζεται η αποστολή ban του τελευταίου operator και συνεχίζεται η καταμέτρηση χρόνου αναμένοντας εντολή ban από κάποιον άλλο operator.

12. Η δημιουργία των operators με τη λογική που περιγράφτηκε έχει σαν στόχο την αυτορρύθμιση της ομαλής λειτουργίας του chat. Επιπρόσθετα, το site διατηρεί το δικαίωμα να ορίζει και chatmasters. Πρόκειται για χρήστες οι οποίοι έχουν δυνατότητα να κάνουν μόνοι τους ban (ακόμη και μεγαλύτερης διάρκειας) όταν αυτό κρίνεται απαραίτητο.