Πώς παίζεται το Πλακωτό;

Το Πλακωτό είναι ένα από τα διαθέσιμα παιχνίδια στο Τάβλι του Zoo.gr

Ένας παίχτης έχει "πόρτα" σε μια θέση όταν α) έχει δύο ή περισσότερα πούλια σ' αυτή και β) όταν έχει "πλακώσει" ένα πούλι του αντιπάλου με ένα ή περισσότερα δικά του. "Πόρτα" σημαίνει πως απαγορεύεται ο αντίπαλος να παρκάρει δικό του πούλι στη συγκεκριμένη θέση.

Στήσιμο: Ο κάθε παίχτης έχει την περιοχή εκκίνησης του μπροστά του και ακριβώς απέναντι του την περιοχή μαζέματος του, η οποία αποτελεί και περιοχή εκκίνησης του αντιπάλου αντίστοιχα.

Τάβλι Πλακωτό

Κανόνες: Η κίνηση τους είναι κυκλική, του ενός σύμφωνα με τους δείκτες του ρολογιού και του άλλου αντίθετα από αυτούς. Τα 15 πούλια του κάθε παίχτη τοποθετούνται όλα στην πρώτη θέση. Tο τελευταίο πούλι που θα μείνει στην αρχική θέση λέγεται "μάνα", ενώ το προτελευταίο "παραμάνα".

Το παιχνίδι παίζεται με 2 ζάρια, το αποτέλεσμα των οποίων είναι και οι κινήσεις που καλείται να κάνει ο παίκτης. Αν για παράδειγμα η ζαριά είναι 6 και 4, τότε ο παίκτης μπορεί να μετακινήσει ένα πούλι του κατά 6 θέσεις και ένα άλλο κατά 4 θέσεις. Εναλλακτικά, μπορεί να μετακινήσει ένα μόνο πούλι του κατά 10 θέσεις (το άθροισμα 6 και 4). Τα πούλια δεν μπορούν να μετακινηθούν σε σημεία που ο αντίπαλος έχει κάνει πόρτα. 

Οι διπλές παίζονται 2 φορές. Αν π.χ. η ζαριά είναι "τριάρες" (3 και 3), θα παίξετε τέσσερις φορές το 3 και όχι δύο. Αν δεν έχετε να παίξετε μία ζαριά, απλά χάνετε τη σειρά σας. Προσοχή όμως: αν μπορείτε με οποιονδήποτε τρόπο να παίξετε ολόκληρη την ζαριά, τότε δεν μπορείτε να παραλείψετε κάποια κίνηση επειδή δεν σας συμφέρει.

Παιχνίδι: Όταν ένα πούλι βρίσκεται μόνο του σε μια θέση ο αντίπαλος έχει το δικαίωμα να το “πλακώσει” και έτσι κάνει μία πόρτα. Σκοπός του παιχνιδιού είναι να μετακινήσετε όλα τα πούλια σας στην περιοχή του αντιπάλου και αφού το κάνετε, να τα μαζέψετε πρώτος. Ο κάθε παίχτης έχει το δικαίωμα να αρχίσει το μάζεμα όταν έχει φέρει όλα τα πούλια του στην περιοχή μαζέματος του και δεν του έχει πλακώσει κανένα πούλι του ο αντίπαλος. Αν κατά την διάρκεια του μαζέματος του πλακώσει κάποιο πούλι ο αντίπαλος τότε σταματάει το μάζεμα μέχρι να ελευθερωθεί το πούλι. Όταν ένας παίχτης πλακώσει την “μάνα” του αντιπάλου τότε το παιχνίδι είναι σχεδόν σίγουρο ότι χάνεται διπλό. Κι αυτό γιατί έχει το πλεονέκτημα στο μάζεμα να “σπάει” τα πούλια του πάνω στη μάνα μέχρι να μαζέψει και το τελευταίο. Η μόνη θεωρητικά μικρή πιθανότητα να λήξει το παιχνίδι με διαφορετικό αποτέλεσμα είναι κι ο αντίπαλος να πιάσει την μάνα του άλλου, που σημαίνει ότι δεν θα μπορέσει να μαζέψει ούτε ο ένας ούτε ο άλλος και έτσι θα έχουμε ισοπαλία. Από την άλλη αν ο ένας παίχτης αφήσει πιο γρήγορα την μάνα του άλλου τότε αυτόματα χάνει και το παιχνίδι διπλό.

Το Τάβλι του Zoo.gr είναι διαθέσιμο:

  • Στο Zoo.gr web κάντε κλικ εδώ.
  • Στο Zoo.gr mobile κάντε κλικ εδώ (android) ή εδώ (iOS).
  • Στο Google Play κάντε κλικ εδώ.
  • Στο Apple Appstore κάντε κλικ εδώ.
  • Στο Huawei AppGallery κάντε κλικ εδώ.
  • Στο Galaxy Store κάντε κλικ εδώ.
  • Στο Facebook κάντε κλικ εδώ.
  • Στο Microsoft Store κάντε κλικ εδώ.

Μπορείτε επίσης να κάνετε like στην σελίδα "Τάβλι του Zoo.gr" στο facebook για να μαθαίνετε νέα και ενημερώσεις.