Πώς παίζεται η Μπιρίμπα;

Η Μπιρίμπα του Zoo.gr είναι ένα δημοφιλές παιχνίδι τράπουλας που παίζεται με 2 ή 4 παίκτες (χωρισμένους σε ζευγάρια). 

Παίζεται με δύο τράπουλες, συνεπώς υπάρχουν οκτώ Άσσοι (Α), οκτώ Δυάρια, οκτώ Τριάρια κ.ο.κ., ενώ υπάρχουν επίσης και 4 Joker.

Σκοπός του κάθε παίκτη ή ζευγαριού σε κάθε παρτίδα, είναι να "κατεβάσει" όλα του τα φύλλα στο τραπέζι, είτε δημιουργώντας συνδυασμούς τριών φύλλων και άνω, είτε "κολλώντας" τα σε συνδυασμούς που έχουν ήδη κατέβει στο τραπέζι από τον ίδιο ή τον συμπαίκτη του (αν παίζουν 4 παίκτες) σε προηγούμενους γύρους. Ο τελικός σκοπός του παιχνιδιού είναι ο παίκτης (ή το αντίστοιχο ζευγάρι), να συγκεντρώνει όσο το δυνατόν περισσότερους πόντους, ώστε να φτάσει (ή ξεπεράσει) τον προκαθορισμένο αριθμό πόντων, που θα καθορίσει και τον τελικό νικητή ή νικητές.

Οι επιτρεπτοί συνδυασμοί φύλλων μπορεί να είναι ακολουθίες φύλλων (όπως για παράδειγμα Α-2-3, 5-6-7-8, ή 10-J-Q-K-A του ίδιου σχήματος π.χ. καρό), ή ίδια φύλλα (παράδειγμα J-J-J ή 6-6-6-6-6), αν επιτρέπονται οι αρσενικές. Τα δυάρια και τα Joker χρησιμοποιούνται ως μπαλαντέρ στους συνδυασμούς, αλλά μόνο ένα μπαλαντέρ μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε καθ' έναν εξ αυτών. Σημαντική σημείωση: Αν το 2 χρησιμοποιηθεί στην θέση του σε μία ακολουθία και έχει το ίδιο σχήμα με τα υπόλοιπα φύλλα της ακολουθίας αυτής, δεν μετράει ως μπαλαντέρ και συνεπώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί μπαλαντέρ σε άλλη θέση (Παράδειγμα Α-2-3-Joker όπως στην εικόνα παρακάτω).

Βήματα από την έναρξη έως την λήξη του γύρου

Κάθε παίκτης παίρνει 11 φύλλα κατά το μοίρασμα, ενώ ένα φύλλο πάει στην λίστα ανοιχτών φύλλων στα δεξιά του τραπεζιού. Το σχήμα του φύλλου αυτού καθορίζει τα "Ατού" για τον τρέχων γύρο (περισσότερα γύρω από τα "Ατού" μπορείς να διαβάσεις στην ανάλυση των πόντων).
Η σειρά του κάθε παίκτη αρχίζει με το τράβηγμα φύλλου/φύλλων. Μπορεί να πάρει είτε ένα "κλειστό" φύλλο από την τράπουλα, είτε να τραβήξει το σύνολο των ανοιχτών φύλλων (ΟΛΑ τα ανοιχτά φύλλα. Στο τέλος του συγκεκριμένου άρθρου, υπάρχουν πληροφορίες αναφορικά με τον περιορισμό που ισχύει για το τράβηγμα από την συγκεκριμένη στοίβα)*. Οι αντίστοιχες περιοχές στο τραπέζι αποκτούν ένα πράσινο πλαίσιο κατά την έναρξη της σειράς του κάθε παίκτη.

Στη συνέχεια, ο παίκτης έχει την δυνατότητα να κατεβάσει μία νέα ακολουθία φύλλων στο ταμπλό, να κολλήσει φύλλα σε κάποια προϋπάρχουσα ακολουθία φύλλων και να πετάξει κάποιο φύλλο, που σηματοδοτεί και το τέλος της σειράς του.
Σημείωση: Για να πετάξει κάποιος φύλλο και να δώσει την σειρά στον επόμενο, δεν είναι απαραίτητο να κατεβάσει κάποιο έγκυρο συνδυασμό φύλλων στο ταμπλό, μπορεί να το πετάξει και απευθείας μετά το τράβηγμα.
Πατώντας πάνω σε ένα φύλλο από αυτά στο χέρι, αυτό σηκώνεται ελαφρώς και φωτίζονται οι περιοχές στις οποίες θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί, δηλαδή η ζώνη μπροστά από τον παίκτη με τα κατεβασμένα φύλλα, ώστε να κολληθεί σε κάποια ακολουθία φύλλων, και η στοίβα με τα σκάρτα, σε περίπτωση που ο παίκτης επιθυμεί να πετάξει το συγκεκριμένο φύλλο, όπως φαίνεται και στην παρακάτω εικόνα.

μπιρίμπα

Ωστόσο, επιλέγοντας περισσότερα από ένα χαρτιά πατώντας πάνω τους, φωτίζεται μόνο η ζώνη κατεβάσματος, καθώς δεν μπορούν να πεταχτούν περισσότερα από ένα φύλλα στην στοίβα των σκάρτων.

μπιριμπα

Όταν ένα παίχτης έχει αρκετούς συνδυασμούς, ώστε να κατεβάσει / απορρίψει όλα τα φύλλα του και αφού το έχει κάνει, παίρνει το ένα "μπιριμπάκι" και συνεχίζει όπως στην αρχή. Στα δεξιά του τραπεζιού εμφανίζονται κατά την έναρξη του γύρου δύο εντεκάδες φύλλων που αποτελούν και τα μπιριμπάκια. Όταν κάποιος παίκτης έχει πάρει το μπιριμπάκι του, η εντεκάδα φύλλων από την μεριά του φεύγει και αποκτά ένα "παράσημο", ώστε το σύνολο των παικτών να γνωρίζει ανά πάσα στιγμή ποιος έχει πάρει το μπιριμπάκι του και ποιος όχι.
Σημαντικές σημειώσεις: 1) Για να μπορέσει ένας παίκτης να πάρει το μπιριμπάκι του, πρέπει να έχει κάνει μπιρίμπα. Η μπιρίμπα είναι μια οποιαδήποτε 7άδα (και άνω) συνεχόμενων φύλλων (ή και ίδιων φύλλων αν παίζεις με αρσενικές) 2) Στην περίπτωση των 4 παικτών, τα μπιριμπάκια εξακολουθούν να είναι δύο - ένα για κάθε ζευγάρι. Ο πρώτος που θα κατεβάσει ή πετάξει τα φύλλα του, θα είναι αυτός που θα πάρει το μπιριμπάκι.

μπιρίμπα του zoo.gr

Ο γύρος τελειώνει, όταν κάποιος παίκτης τελειώσει τα φύλλα που έχει στα χέρια του και δεν υπάρχει διαθέσιμο μπιριμπάκι για εκείνον ή την ομάδα του.
Σε περίπτωση που τα φύλλα της τράπουλας τελειώσουν, τότε ο γύρος και πάλι τελειώνει και μετρούνται απευθείας οι πόντοι που έχουν συγκεντρωθεί από τους παίκτες.

Το παιχνίδι ολοκληρώνεται μετά από όσους γύρους χρειαστούν ώστε μια από τις ομάδες να φτάσει τους πόντους που έχουν συμφωνηθεί.

Στο επόμενο άρθρο μπορείτε να ενημερωθείτε αναφορικά με την καταμέτρηση των πόντων. 

* ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ: Αναφορικά με την στοίβα των ανοιχτών φύλλων ή αλλιώς την στοίβα των σκάρτων, υπάρχει ένα μέγιστο όριο τραβηγμάτων από την συγκεκριμένη στοίβα, το οποίο είναι 80% από το 8ο τράβηγμα μέχρι την λήξη του γύρου, για την εύρυθμη εξέλιξη του παιχνιδιού. Αυτό πρακτικά σημαίνει, πως μέχρι και το 7ο τράβηγμα φύλλου / φύλλων, δεν υπάρχει κάποιος περιορισμός αναφορικά με την στοίβα από την οποία θα τραβήξει κάποιος, αλλά από το 8ο τράβηγμα, μόνο το 80% των συνολικών τραβηγμάτων μπορεί να είναι από την στοίβα των ανοιχτών / σκάρτων φύλλων. Μερικά παραδείγματα: Την 8η φορά του γύρου που θα τραβήξει φύλλο κάποιος, αν έχει τραβήξει 6 ή 7 φορές από την στοίβα των ανοιχτών, θα υποχρεούται να τραβήξει φύλλο από την στοίβα των κλειστών φύλλων. Την 16η φορά που θα τραβήξει φύλλο στον ίδιο γύρο, το μέγιστο 12 εξ αυτών μπορεί να είναι από την στοίβα των σκάρτων, άρα αν έχει τραβήξει μέχρι 11 φορές από την συγκεκριμένη, θα μπορεί και πάλι να τραβήξει από αυτήν, ενώ αν έχει ήδη τραβήξει 12 φορές από την στοίβα των σκάρτων, θα υποχρεούται να τραβήξει από την στοίβα των ανοιχτών φύλλων.

Η Μπιρίμπα του Zoo.gr είναι διαθέσιμη:

  • Στο Zoo.gr web κάντε κλικ εδώ.
  • Στο Zoo.gr mobile κάντε κλικ εδώ (android) ή εδώ (iOS).
  • Στο Google Play κάντε κλικ εδώ.
  • Στο Apple Appstore κάντε κλικ εδώ.
  • Στο Huawei AppGallery κάντε κλικ εδώ.
  • Στο Galaxy Store κάντε κλικ εδώ.
  • Στο Facebook κάντε κλικ εδώ.
  • Στο Microsoft Store κάντε κλικ εδώ.

Μπορείτε επίσης να κάνετε like στην σελίδα "Μπιρίμπα του Zoo.gr" στο facebook για να μαθαίνετε νέα και ενημερώσεις.